East Africa Hospital is a project delivered for a competition for a paediatric hospital meant for a generic location in Eastern Africa. The brief asked for a small-scale building meant to be used in the poor rural areas of Eastern Africa. The proposal consists of two phases, first the clinic and 3 hospitalisation rooms and in the second phase the addition of more rooms. The hospital would be serving a vast area, so people will have the possibility to stay over and spend the night there. Besides the medical facilities it is supposed to educate and give guidance on prevention of various diseases.

The hospital is made out of a ring of pavilions. Each part of the pavilion arrangement could function separately: it could be rebuild, cleansed, closed or even torn down without hindering the functioning of other pavilions or the compound as a whole. The proposed solution uses the very buildings of the hospital as a fence. In such a way an internal court space is created. Its centre is covered by a construction, on top of which solar panels are fixed. Underneath it is placed the water tank. The top of the tank is a multifunctional platform, used for various community functions: education, sleeping, waiting space, etc. The compound expands easily by adding in a fractal fashion more nuclei of pavilions that enclose internal courts.

download full text in pdf

facts
location: East Africa
status: ideas competition 2009
site: n/a
programme: paediatric hospital for a generic location
client: Fight for the children, Architecture for humanity
budget: n/a
team: Ljubo Goergiev

East Africa Hospital is een project voor een kinderziekenhuis op een onbekende locatie in Oost-Afrika. Het programma van eisen vroeg voor een kleinschalig gebouw bedoeld voor de door arme boeren bevolkte delen van Oost-Afrika. Het voorstel bestaat uit twee fasen: in de eerste fase worden een kliniek en de verblijfskamers gebouwd en in de tweede fase worden nog meer kamers toegevoegd. Het ziekenhuis zal een groot gebied moeten bedienen en moet dus accommodatie kunnen bieden aan mensen die het complex bezoeken. Naast medische behandelingen is het ziekenhuis ook bedoeld als een plek voor voorlichting en preventie van diverse ziektes.

Het ziekenhuis bestaat uit een ring van paviljoens. Elke paviljoen kan onafhankelijk van de andere functioneren: verbouwd, gereinigd, afgesloten of zelfs afgebroken kunnen worden zonder het functioneren van de andere paviljoens of het complex te verstoren. De compositie van de paviljoens in een ring vormt ook direct een afgrenzing met het open veld waardoor er een intern hof ontstaat. In het centrum van het hof staat een staal- en houtconstructie die bedekt is met zonnepanelen. Deze is bevestigd op een betonnen watertank. De bovenkant van de watertank is een multifunctioneel platform dat gebruikt kan worden voor een reeks functies: voorlichting, slapen, wachtruimte, enz. Het complex kan vergroot worden door meerdere ringvormige hoven van paviljoens aan elkaar te koppelen.

informatie
locatie: Oost Afrika
status: idee├źn prijsvraag 2009
kavel: n.v.t.
programma: kinderziekenhuis op een onbekende locatie
klant: Fight for the children, Architecture for humanity
budget: n.v.t.
team: Ljubo Georgiev