row house 1 is situated in the new dwelling quarter 'Homeruskwartier' in Almere Poort, a new town close to Amsterdam. The house will be realized within the IBBA (ikbouwbetaalbaaralmere) program. The facade openings appear to by cut out of the monolith randomly but are carefully positioned to optimize lighting conditions in the rooms. At the same time they contribute to the sculptural character of the house. In the very spacious living room a prominent feature is the free standing stair. It connects to a hall, on the first floor, which connects all the rooms of the house. This modest circulation space is very light because of the big windows on the second floor. The two terraces, together with the small garden, provide an abundance of outdoor space to enjoy the views of the adjacent park.
.
facts
location: Homeruskwartier, Almere poort, The Netherlands
status: commission, start construction march 2012
site: new neighborhood in master plan done by OMA
program: GFA 151 m2
client: private
budget: 135.000,- euro
team: Simon de Jong, Ljubo Georgiev, Anita Stamatoiu
collaborators: Vink bouw, Peters en van Leeuwen (construction advisor)

row house 1 is gesitueerd in de nieuwe woonwijk 'Homeruskwartier' in Almere Poort. Het huis word gebouwd binnen het IBBA (ikbouwbetaalbaaralmere) programma. De gevelopeningen lijken chaotisch uit de monoliet te zijn gesneden maar zijn zorgvuldig gepositioneerd om de achterliggende ruimtes optimaal van licht te verzorgen. Tegelijkertijd versterken ze het sculpturale karakter van de woning. Het huis heeft een zeer ruim woongedeelte met open keuken waarbij de trap naar de eerste verdieping een prominent element in de woonkamer is. Deze leid naar een compacte en zeer lichte hal. De hal is de centrale ruimte in de woning en verbind alle ruimtes met elkaar. De twee terrassen zorgen, samen met de kleine tuin, voor een overvloed aan buitenruimte en een mooie zichtrelatie met het ernaast gelegen park.
.
informatie
locatie: Homeruskwartier, Almere poort
status: opdracht, start bouw maart 2012
kavel: nieuwe wijk in masterplan van OMA
programma: BVO 151 m2 (bruto vloer oppervlak)
klant: prive
budget: 135.000,- euro
team: Simon de Jong, Ljubo Georgiev, Anita Stamatoiu
in samenwerking met: Vink bouw, Peters en van Leeuwen constructeurs & adviseurs